بلاگ

تاریخچه قهوه

تاریخچه قهوه :

قهوه نوشیدنی است که روزانه حدود ۲ میلیارد فنجان از آن نوشیده می‌شود و بعد از آب محبوبترین نوشیدنی جهان است. تاریخچه قهوه تاریخچه قهوه
فقط در آمریکا روزانه بیشتر از ۴۵۰ میلیون فنجون قهوه نوشیده می شود.
اما بیشترین مصرف سرانه قهوه مربوط به کشور فنلاند است، با ۱۲ کیلوگرم سرانه سالیانه به ازای هر نفر.

عکس میوه قهوه
قهوه میوه درختی با همین نام است.
درختی که ارتفاع آن گاهاً تا حدود ۱۰ متر می‌رسد و در آب و هوای گرمسیری و پرباران و در ارتفاع بین ۱۵۰۰ متر تا ۲۵۰۰ متر از سطح دریا رشد میکند.
قهوه انواع مختلفی شامل عربیکا، روبوستا و لیبریکا دارد که در مقاله اصطلاحات قهوه درباره آن توضیحاتی داده شده است.
میوه قهوه که به گیلاس قهوه مشهور است را بعد از رسیده شدن که نشانه آن قرمز شدن پوست آن است، پوست گیری می‌کنند و هسته آن را که معمولاً دو هسته جدا از هم کنار یکدیگرند را بعد از شستشو خشک می کنند در این مرحله هنوز دانه های قهوه سبز هستند و مسیر طولانی تا فنجان ما می‌بایست طی کنند.
قهوه بعد از حمل از کشورهای مبدا به روستری ها یعنی محلی که قهوه روست میشود (برشته کاری یا بو دادن) می رسد بعد از مرحله روست حالا نوبت آسیاب کردن قهوه برای دستگاهی است که می خواهیم به وسیله آن عصاره گیری کنیم مثل دستگاه روگازی یا موکاپات ، قهوه جوش مسی یا جذوه ترک، دستگاه برقی خانگی یا صنعتی، ابزارهای دم آوری نسل سوم مانند هاریو کمکس بالون و ….

تاریخچه قهوه

اما منشأ و تاریخچه پیدایش و این کشف مهم انسان چیست؟

در مورد تاریخچه قهوه نظریه های غیر واضحی وجود دارد اما به نظر می رسد که دو داستان اصلی وجود داشته باشد یکی به آفریقا و کشور اتیوپی برمی‌گردد و دیگری به یمن در آسیا.
اول به سراغ اتیوپی می رویم افسانه می‌گوید در حدود سال ۸۵۰ میلادی در منطقه کافا در اتیوپی چوپان جوانی به نام کَلدی در هنگام چریدن بز هایش متوجه شد که بز ها بعد از خوردن توت های قرمز کوچک جنب و جوش بیشتری می کنند و پر انرژی تر شده اند.
کلدی که شگفت زده شده بود برای خودش مقداری از آن توتها برداشت و متوجه شد که او نیز بعد از خوردن آنها احساس انرژی می کند.
او خواست تاثیر آن دانه های جادویی را با دیگران به اشتراک بگذارد.
بنابراین مقداری از آن توت ها را برداشت و به صومعه ای که در آن نزدیکی بود رفت راهب آن صومعه با شنیدن داستان کَلدی احساس خطر کرد و آن دانه ها را درون آتش انداخت.
اما این شروع ماجرا بود چون بوی بسیار خاص و هیپنوتیزم کننده ای در هوا پخش شد که راهب را شیفته خودش کرد. در نتیجه مجاورت با حرارت قهوه ها بوداده شده بودند آنها قهوه ی بو داده شده را برداشتند و اولین فنجان قهوه تولید شد.
حال افسانه دوم در یمن باستان شخصی به نام شیخ که به شفادهی مشهور بود در حالت گوشه گیری و انزوا از جامعه در صحرا زندگی می کرد، روزی از روی گرسنگی توت‌های قرمزی را از بوته ای که در راهش بود خورد اما با عطر خاص آن و طعم تلخش شگفت زده شد.
او بعد از دیدن تاثیر آن دانه ها بر روی خودش و احساس انرژی که در خودش کرد تصمیم گرفت که عصاره آن را برای تاثیر بیشتر بگیرد و همین شد که آنها را تفت داد و با آب جوشاند و در واقع فنجان قهوه خودش را تولید کرد.
اما در هر حال مبدا قهوه بین اتیوپی یا یمن است در حالی که شواهد واقعی وجود دارد که بو دادن قهوه و دم کردن آن همانطور که ما امروزه مصرف میکنیم از یمن می آید.
هر چند نظریه ضعیف دیگری هم می‌گوید که منشاء قهوه اتیوپی است و بعد از حمله به یمن در قرن ششم قهوه به من وارد شده است.

عکس مزرعه قهوه

اعتقاد بر این است که در قرن پانزدهم میلادی به بعد از کشف قهوه مصرف آن در بین مسلمانان و صوفیه به دلیل تمرکز بر انجام اعمال مذهبی گسترش پیدا کرد.

در قرن ۱۷ میلادی اولین بار فرهنگ قهوه از طریق تجارت وارد اروپا شد. در سال ۱۶۴۰ دانه قهوه توسط بازرگانان هلندی وارد اروپا شد و اولین کافه ها در شهر آمستردام شروع به فعالیت کردند.

سپس دانه های قهوه توسط تجار مسلمان به هند آورده شدند از آنجا به جاوه در اندونزی برده شد در سال در سال ۱۷۲۳ دانه های قهوه در هاییتی که در آن زمان مستعمره فرانسه بودند پرورش داده شدند و بعد از آن کشور برزیل بود که با توجه به آب و هوای مساعد برای پرورش قهوه مهمان این دانه جذاب شد و کشت قهوه در برزیل آغاز گردید.

البته در این میان استفاده از بردگان توسط دولت های استعماری فرانسه و آمریکا مطلبی است که ذهن انسان را می آزارد در پایان قرن نوزدهم آمریکا بیشترین مصرف قهوه را در دنیا داشت.

همیشه نظام عرضه و تقاضا مسئله ای مهم است به طوری که باید بین تولید قهوه با توجه به بیماری ها و آب و هوا و میزان مصرف تعادل برقرار گردد در انتهای قرن نوزدهم با افزایش تولید روزافزون در برزیل میزان عرضه از تقاضا پیشی گرفت که همین امر باعث رنج و ضرر کشاورزان گردید تا اینکه در همان سالها برزیل عرضه قهوه را محدود کرد در سال ۱۹۲۹ در بحبوحه بحران اقتصادی آمریکا تقاضا برای خرید قهوه به شدت کاهش یافت تا جایی که میزان تولید قهوه در جهان در یک سال به اندازه مصرف دوسال کل دنیا بود .
به همین دلیل در آن سال ها به دلیل جلوگیری از افت بیشتر قیمت قهوه بسیاری از دانه های قهوه دفن شدند یا دور انداخته شدند .

در سال ۱۹۶۳ توافقنامه بین المللی قهوه برای تثبیت قیمت و عرضه قهوه امضا شد.
و به هر کشور سهمیه سالیانه برای تولید قهوه اختصاص یافت این مطلب باعث شد در برخی از سالها کشورهای غیرعضو با بالا رفتن تقاضا اقدام به فروش خارج از برنامه کند .

در سال ۱۹۰۱ ایتالیایی‌ها با ابداع روش عصاره گیری اسپرسو انقلابی را در زمینه عرضه قهوه به وجود آوردند و سر منشا الهام گرفتن و تولد شرکتی در سیاتل آمریکا در سال ۱۹۷۱ به نام استارباکس شدند که نوشیدنی هایی با ترکیب شیر و اسپرسو مانند لاته و کاپوچینو عرضه می‌کرد .

مصرف قهوه به صورت روزانه در جهان در حال گسترش است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *